“Μπράβο” στους ανθρώπους που αγαπούν το περιβάλλον (Φωτο)

 Tropaio:  Γενεές επί γενεών γονέων μεγάλωσαν εστιάζοντας στο να βελτιώνουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους και να διορθώνουν τα λάθη που κάνουν.

Όσο κι αν οι νέοι γονείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τεχνικές διαχείρισης, είναι ριζωμένη μέσα μας η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να επαινούμε πολύ συχνά καθώς το παιδί «κακομαθαίνει». Δεν είναι στη φιλοσοφία μας να λέμε «μπράβο», παρά μόνο αν «πραγματικά το αξίζει το παιδί», δηλαδή ελάχιστες φορές ή όταν σταματήσει να γίνεται ενοχλητικό.

Εστιάζοντας όμως στις αρνητικές συμπεριφορές και προσπαθώντας να διορθώσουμε αυτό που τα παιδιά κάνουν, τελικά καταλήγουμε να μην βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν ποιες είναι οι πραγματικές τους δυνάμεις.

Η βάση της θετικής ενίσχυσης είναι στην πεποίθηση ότι, αν ο γονέας παρατηρεί και επιβραβεύει το παιδί όταν κάνει κάτι όμορφο και «σωστό», χωρίς το παιδί να το περιμένει, τότε αυτή η στιγμή καταγράφεται και θα προσπαθήσει να την επαναλάβει. Το παιδί έχει λάβει «θετική προσοχή» άρα θα προσπαθήσει να την ξανακερδίσει με τον «θετικό τρόπο».                        

Tropaio: Πρώτο Και Με Διαφορά!