Λουκέτα-εξπρές βάζουν οι τράπεζες στα καταστήματα!

Tropaio: «Η τράπεζες στην Κερατέα είναι παρελθόν».Μετά την απομάκρυνση της δημαρχίας, του ΙΚΑ, των τραπεζών, η Κερατέα  υποβαθμιστικέ σε κοινότητα. Διαδικασίες «fast track» κλείνουν δεκάδες τραπεζικά καταστήματα, στην προσπάθεια που κάνουν οι τράπεζες να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να επισπεύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου τους.μπήκε «λουκέτο» σε τουλάχιστον 200 καταστήματα στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.

Το 2019, η Εθνική Τράπεζα  κατάργησε 80 καταστημάτων, σε 400 από 480 που είναι σήμερα. Τα περισσότερα καταστήματα έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 553 στο τέλος του 2018, τα οποία μείωσε κατά 100 την τελευταία διετία. Με μικρότερους ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια συρρίκνωσης του δικτύου από την Alpha Bank , ενώ σε μείωση προσωπικού -μέσω εθελούσιας εξόδου- αλλά χωρίς κλείσιμο καταστημάτων στοχεύει η Eurobank για φέτος.

Ειδικά στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, οι τράπεζες εφαρμόζουν ένα άτυπο memorandum, ώστε σε κάθε νησί -για παράδειγμα- να παραμένει μία τράπεζα η οποία θα εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία, συμφωνώντας με αυτόν τον τρόπο ποια θα μείνει πού.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος εξηγεί στο insider.gr ότι τα τραπεζικά καταστήματα θα έπρεπε να λειτουργούν στις περιοχές αυτές ως «πάροχος καθολικής υπηρεσίας», όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών ή δικτύων ενέργειας, ώστε να επιμερίζεται το κόστος λειτουργίας μεταξύ των τραπεζών σε περιοχές όπου η διατήρηση καταστημάτων αποβαίνει ζημιογόνος.

Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι το «ψαλίδι» στο δίκτυο μπαίνει κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, όπου το κλείσιμο ενός καταστήματος έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και για την τοπική κοινωνία. Συχνά οι υπάλληλοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις ή περιοχές, μετά από το κλείσιμο ενός καταστήματος. Την ίδια ώρα, ολόκληρα νησιά έχουν μείνει χωρίς τραπεζικό κατάστημα, όπως η Κάσος, οι Λειψοί και η Τήλος. Ενδεικτικά στη Σκόπελο, από τρεις τράπεζες που λειτουργούσαν στο νησί πριν από μία διετία -Πειραιώς, Εθνική και Apha– σήμερα έχει παρουσία μόνο η Εθνική.