Πώς ξεχωρίζουμε το κοινό κρυολόγημα από τη γρίπη

Tropaio: Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: δεν αρρωσταίνουμε από την έκθεση μας στη χαμηλή θερμοκρασία αλλά από τους ιούς.

Το μόνο που προκαλεί το κρύο είναι αγγειοσύσπαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία «μάχονται» τις φλεγμονές και τις ιώσεις, κυκλοφορούν πιο αργά στον οργανισμό μας, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να αμυνθεί τόσο καλά απέναντι στους ιούς. Όπως λέει στο CNN Greece o γενικός γραμματέας των γενικών ιατρών, Βαγγέλης Φραγκούλης, πάνω από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα:

«Η έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει στο να αναπτυχθούν κάποιες συνθήκες στο βλεννογόνο του αναπνευστικού που να βοηθήσουν στην είσοδο ιών στον οργανισμό».

Πολλά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν δουν ότι η ίωση και ο πυρετός επιμένουν για περισσότερες από 5 ημέρες να επισκέπτονται τον γιατρό τους.

Ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος:

Ρινική συμφόρηση
Καταρροή
Πονόλαιμος
Δέκατα
Μυαλγίες

Η ξεκούραση και η αποχή από εργασία και δραστηριότητες είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος.

«Οι ασθενείς μπορούν να πάρουν κάποια φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, όπως αποσυμφορητικά για την μύτη, παστίλιες ή κάποια διαλύματα για τον λαιμό και κάποιο αποχρεμπτικό αν είναι παραγωγικός βήχας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνουν αντιβίωση» λέει ο κύριος Φραγκούλης και συμπληρώνει:

«Η μοναδική περίπτωση που χορηγούμε αντιβίωση είναι αν υπάρχει στρεπτόκοκκος. Η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά. Στους ενήλικες είναι μόνο στο 5% με 10% των περιπτώσεων με πονόλαιμο. Συνήθως όταν υπάρχει στρεπτόκοκκος δεν υπάρχει καταρροή και βήχας ενώ έχει υψηλό πυρετό και εκτός από πονόλαιμο μπορεί να έχει και πρησμένους λεμφαδένες».

Ο εντοπισμός του στρεπτόκοκκου μπορεί να γίνει με την βοήθεια του Strep Test.

Γρίπη
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται κατά κύρια βάση από τους τύπους Α και Β των ιών της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη κάποιοι μάλιστα χάνουν και τη ζωή τους.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης είναι ότι έχει αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, δεν εκδηλώνονται σταδιακά όπως στο κοινό κρυολόγημα. Ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα:

Πυρετός από 38 έως 40
Πονοκέφαλος
Μυαλγίες
Αρθραλγίες
Κακουχία
Πονόλαιμος
Βήχας
Καταρροή

Πότε πάμε στον γιατρό

Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειες και διαβήτη, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό, αν κάποιος περάσει τις 5 ημέρες εμπύρετος ή εάν έχει δύσπνοια δεν θα πρέπει να αμελήσει την επίσκεψη στον γιατρό.

Επιπλοκές

Οι πιο συχνές επιπλοκές που προκαλεί ο ιός της γρίπης είναι :

Πνευμονία
Αφυδάτωση
Κρίσεις άσθματος
Επιδείνωση χρόνιας βρογχίτιδας, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη

Τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αυτές τις επιπλοκές είναι όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου,