Πώς έφτασαν στο «λουκέτο» τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» – Τα υπέρογκα χρέη γονάτισαν το σχολείο


Από το 2004 η ιδιοκτησία του σχολείου με ιστορία 85 ετών, άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές σε τράπεζες και δημόσιο. Το 2017 έχασε σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα που είχαν εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Πώς έφτασαν στο «λουκέτο» τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» – Τα υπέρογκα χρέη γονάτισαν το σχολείο
Η είδηση – βόμβα που δημοσίευσε χθες το in.gr για το «λουκέτο» που φαίνεται ότι βάζει ένα από τα πιο ιστορικά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, τα «Εκπαιδευτήρια Νέας Γενιάς Ζηρίδη», δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Ολοι γνώριζαν ότι εδώ και χρόνια ότι η γνωστή οικογένεια Ζηρίδη αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το σχολείο στα Σπάτα βρισκόταν κάθε χρόνο στο χείλος του γκρεμού.

Η πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή να σταματήσουν οι εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 και να δοθούν υποσχέσεις ότι θα επιστραφούν οι προκαταβολές στους γονείς, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Το σχολείο, με ιστορία 85 ετών, που το 2002 είχε καταπλήξει τους πάντες στο χώρο της εκπαίδευσης με τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της στην περιοχή των Μεσογείων, όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσει να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Μένουν έτσι ξεκρέμαστες εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες αφενός θα πρέπει να πάρουν τις προκαταβολές που έχουν δώσει κι αφετέρου να αναζητήσουν νέο σχολείο για τα παιδιά τους.

Χρέη παντού
Όμως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη λόγω των υπέρογκων χρεών που είχε συσσωρεύσει το σχολείο. Όπως πληροφορείται το in.gr μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς αλλά και εργαζόμενους στα Εκπαιδευτήρια, οι ιδιοκτήτες χρωστούσαν παντού και δεν πλήρωναν εδώ και χρόνια. Όχι μόνο τον υψηλό δανεισμό στις τράπεζες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, αλλά και την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάποιες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για χρέη πολλών εκατομμυρίων, πέραν των δανείων στις τράπεζες που έχουν «κοκκινήσει» εδώ και χρόνια.

Οι δυσκολίες στις πληρωμές έχουν ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά την μετακόμιση στα νέα κτίρια στην περιοχή των Σπάτων καθώς φαίνεται ότι το «άνοιγμα» που έγινε ήταν τεράστιο για να μπορέσει να το καλύψει η Κατερίνα Ζηρίδη η οποία και διοικεί τα Εκπαιδευτήρια.

Ηδη από το 2017 οι πολυτελείς εγκαταστάσεις στα Σπάτα, που πριν από 18 χρόνια είχαν εγκαινιαστεί με λαμπρότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βγήκαν σε πλειστηριασμό και πέρασαν στα χέρια θυγατρικής τράπεζας για δάνεια άνω των 22 εκατ. ευρώ που βαρυνόταν το σχολείο.

Από το 2017 η διοίκηση του σχολείου είχε ειδοποιηθεί να αναζητήσει νέα έδρα και της δίνονταν συνεχώς παρατάσεις, ως κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να μη μείνουν εκατοντάδες παιδιά στον αέρα και 200 εργαζόμενοι στο δρόμο.

Ουσιαστικά εδώ και μια τριετία η έκταση των 80 στρεμμάτων με τα κτίρια δεν ανήκει στην οικογένεια Ζηρίδη ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η πολυτελής βίλα της Κατερίνας Ζηρίδη στην Κηφισιά βγήκε στο σφυρί για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με εργαζόμενους που μίλησαν στο in.gr. υπήρξε και μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μισθών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, οδηγοί λεωφορείων, διοικητικό προσωπικό και φύλακες δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα μαθήματα γίνονταν κανονικά μέσω διαδικτύου.

Οι εργαζόμενοι περιγράφουν δραματικές στιγμές τις τελευταίες ημέρες, με εκπαιδευτικούς που εργάζονται 20 και 25 χρόνια στο σχολείο να αντιλαμβάνονται ότι μένουν στο δρόμο και δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν εργασία και να βάζουν τα κλάματα.