Η σχεδόν πλέον καθημερινή παρέμβαση στα ελληνικά ΜΜΕ του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πάιατ έχει αρχίσει να προβληματίζει τους Έλληνες αλλά και τους ξένους διπλωματικούς παρατηρητές που παρακολουθούν την κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δημόσιες παρεμβάσεις των προκατόχων του κυρίου Πάιατ ήταν μετρημένες στα δάχτυλα, αλλά εδώ και περίπου δύο μήνες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα είναι πανταχού παρών με συνεντεύξεις, δηλώσεις ακόμα και με δημόσιες εμφανίσεις εκτός πρωτοκόλλου. Τι ακριβώς συμβαίνει και που αποσκοπεί αυτή η κινητικότητα;

Ανατρέχοντας σε μια πολύ πρόσφατη ανάλυση που βασίζεται σε «inside information» από πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που με τη σειρά τους έχουν να κάνουν με εμπιστευτική αλληλογραφία που καταφθάνει για ενημέρωση στην κεντρική διπλωματική υπηρεσία προκύπτει πως υφίσταται αμερικανικό σχέδιο επί χάρτου για το σύνολο της Εγγύς Ανατολής το οποίο για να πραγματοποιηθεί εμπλέκει και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν φροντίζει εδώ και καιρό να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας του και τη διεθνή κοινότητα για το σχέδιό του. Επιτίθεται, αναδιπλώνεται, φανατίζει τα πλήθη, φροντίζει να τυλίγει τον πολιτικό του λόγο με θρησκευτικό φανατισμό, λέει στον τουρκικό λαό να προετοιμάζεται για νέα μεγαλεία, αντίστοιχα της οθωμανικής περιόδου. Με την Αφρίν κέρδισε πόντους, αλλά τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Προφανώς και φοβάται γιατί αν αποτύχει θα έχει κακό τέλος και ο ίδιος και η οικογένειά του που κατηγορείται για σκάνδαλα, αλαζονεία και νεποτισμό. Έχει ένα σχέδιο υψηλού ρίσκου και το ξέρει. Ο Ερντογάν ξέρει και φοβάται ότι η Δύση δεν θα του συγχωρέσει, ούτε την προσέγγιση με την Ρωσία, ούτε τον μεγαλοϊδεατισμό του. Οι πραγματικά μεγάλες δυνάμεις συγχωρούν τάσεις αυτοδιοίκησης, αλλά τάσεις αυτονόμησης και μεγαλοϊδεατισμού ποτέ.

Πηγή: Omega Press