Οι νόμοι για τα αυθαίρετα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2010 κοντεύουν να φθάσουν τους νόμους για τη φορολογία. Κάθε νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει σε αυτήν τη χώρα, αλλάζει ή τροποποιεί τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επανέφερε το ζήτημα της τροποποίησης του σημερινού νόμου για την αυθαίρετη δόμηση (4178/13).

Οι νόμοι για τα αυθαίρετα θεωρητικά έχουν σκοπό την καταγραφή και νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παρανομιών με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή νέων πολεοδομικών παρεμβάσεων, τελικά απ’ ότι φαίνεται μόνο αυτός ο σκοπός δεν επιτελείται, αρκεί κάποιος να επισκεφθεί κάποιο κοσμοπολίτικο νησί π.χ. Μύκονο, για να διαπιστώσει πόσες παράνομες βίλες ξεφύτρωσαν μετά και τον πρώτο νόμο Μπιρμπίλη, δηλαδή μετά το 2011, χτισμένες σε αιγιαλίτιδα ζώνη, ή με υπέρβαση δόμησης.

 

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, η απουσία αεροφωτογραφιών μετά το 2011 αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) η οποία δέχεται τις δηλώσεις νομιμοποίησης θα έπρεπε να είναι ενισχυμένη με αεροφωτογραφίες όλης της χώρας, ώστε να υπάρχει τεκμήριο για τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.

Σήμερα σε καλή ανάλυση υπάρχουν αεροφωτογραφίες μόνο για το 34% της ελληνικής επικράτειας, ενώ υπολογίζεται ότι για να αγοραστούν δορυφορικές εικόνες που θα καλύπτουν την υπόλοιπη χώρα απαιτούνται περί τα δύο εκατ. ευρώ.

Αντί η πολιτεία να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει τους ήδη υφιστάμενους νόμους για την κατεδάφιση λόγω αυθαίρετης δόμησης κτηρίων που έχουν κτιστεί εδώ και χρόνια μέσα σε δασικές εκτάσεις ή στην αιγιαλίτιδα ζώνη, και φυσικά δεν μιλάμε για παράγκες, αλλά για ολόκληρες βίλες ή κοσμικά κέντρα, ασχολούνται με το αν το διαμέρισμα ενός πολίτη έχει υπέρβαση κατά 2 ή 3 τμ ή το ύψος του έχει υπερβεί κατά 20 εκ ή έχει αλλάξει την διαμερισματοποίση του.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι άλλο ένα φοροεισπρακτικό μέτρο εις βάρος του απλού πολίτη συνεχίζει, αφού τον αναγκάζει και για ανεπαίσθητες παραβάσεις στο ακίνητο του να πληρώνει πρόστιμα και αμοιβές μηχανικών, ενώ τους “μεγαλοκαρχαρίες παραβάτες” ή τους χαρίζει πρόστιμα ή απλά δεν τους αγγίζει.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός.