Οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα σε πέντε ημέρες για την πρώτη μεταπρογραμματική επίσκεψη με στόχο να συντάξουν την πρώτη έκθεση αξιολόγησης υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν οι διαθέσεις της κυβέρνησης για παροχές, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Για τις συντάξεις, ειδικότερα, οι θεσμοί θα αναζητήσουν απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:

Πρώτον, κατά πόσο ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο για μη τήρηση του συγκεκριμένου προνομοθετημένου μέτρου.

Δεύτερον, η αποστολή θα ελέγξει την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που είχαν συμφωνηθεί την περίοδο 2015-2016 επί μνημονίων.

Τρίτον, θα εξεταστεί ο διανεμητικός χαρακτήρας του μέτρου, αν αγγίζει μεγάλο μέρος των πολιτών σε σύγκριση με άλλα πιθανά κοινωνικά μέτρα.

Ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο tropaio-news, δήλωσε πως η συμφωνία για την περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίσθηκε για να ανταποκριθεί στους πιο συντηρητικούς στόχους του ΔΝΤ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν ξεπεραστεί. Στη βάση αυτή είπε πως αν και η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές που θέλει, ωστόσο είναι νωρίς να ειπωθεί τι θα γίνει με τις συντάξεις, καθώς το θέμα θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς, την ευρωζώνη, αλλά και τις αγορές.