Νέες πολιτικές «φωτιές» ανάβει το ζήτημα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Νέες πολιτικές «φωτιές» ανάβει το ζήτημα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για τους χειρισμούς που έγιναν, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να αναδείξει το θέμα των οικιστικών και ρυμοτομικών ατασθαλιών που υπήρχαν στην περιοχή ως αποτέλεσμα χρόνιων παθολογιών. Την ίδια στιγμή, προώθησε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις κατεδαφίσεις ενώ προανήγγειλε, μάλιστα, και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Από τη μεριά της πάντως, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας για υποκρισία και αναζήτηση άλλοθι για τη δική της ολιγωρία.

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση συνεχίζονται τα… πολλά «βιολιά», καθώς από τη μία ο υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι δεν έχει σημασία το πότε ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την ύπαρξη νεκρών αλλά καθαυτή η ύπαρξή τους, ενώ από από την άλλη η κίνηση «Πράττω», στην οποία ανήκουν οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Τόσκας καλούν στην άμεση ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία. «Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι «η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της πολιτικής ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού να το ασκήσει. Η σημερινή τραγωδία μας επιβάλλει να προχωρήσουμε άμεσα με γενναίες αποφάσεις, σε ριζικές αλλαγές, αποτελεσματικές λύσεις έστω και αν επιφέρουν συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα ενός αραχνιασμένου μηχανισμού, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σιωπηρής συνενοχής».

Τσίπρας: Έναυσμα για αλλαγές
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με δύο γνωστούς ακαδημαϊκούς, τον Χρήστο Ζερεφό και τον Ευθύμιο Λέκκα, ζητώντας τους συμβουλές για θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών.

«Ας είναι οι δυο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές» ανέφερε ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο twitter, προσθέτοντας ότι πρέπει «να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μη ξαναζήσουμε ποτέ, παρόμοιες τραγωδίες».

«Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές» σημείωσε, γνωστοποιώντας τη συνάντηση με τους δύο ακαδημαϊκούς.