Αυξέντιος Καλαγκός: «Η ζωή έχει νόημα μόνο όταν κάνεις καλές πράξεις»

Ερυθραία, Λίβανος, Σερβία, Κύπρο, Ινδία, Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιος, Γεωργία, Μοζαµβίκη, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, είναι µερικοί μόνον από τους προορισµούς του.

«Φύλακας-άγγελος» των άρρωστων και άπορων παιδιών του πλανήτη, ο παιδοκαρδιοχειρουργός, διευθυντής του Τµήµατος Καρδιάς-Αγγείων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου της Γενεύης και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύµατος «Coeurs pour tous»-«Καρδιές για όλους», κ. Αυξέντιος Καλαγκός, χειρουργεί κάθε χρόνο περίπου 200 με 300 παιδιά σε χώρες όπου ο εξοπλισµός για την αντιμετώπιση αυτών των παιδιών και η σχετική εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού είναι ανύπαρκτες.

Μέσα από τη δράση του ιδρύµατος «Coeurs pour tous», που ίδιος έχει ιδρύσει, έχει προσφέρει τη βοήθειά του, από το 1998 µέχρι σήµερα, σε περισσότερα από 12.000 παιδιά. Το Ίδρυµα χρηµατοδοτείται από δωρεές και από τα έσοδα της πατέντας «Kalangos Ring», ενός πρωτοποριακού «δαχτυλιδιού», που τοποθετείται στην παιδική καρδιά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες της µιτροειδούς βαλβίδας.

«Η µεγαλύτερη ανταµοιβή είναι η ευτυχία και η ικανοποίηση που αισθάνεσαι σώζοντας µια ζωή, θεραπεύοντας κατάλληλα τον ασθενή που σε έχει εµπιστευθεί και η ευγνωμοσύνη που σου εκφράζει. Όταν ο ασθενής είναι ένα παιδί, η µεγαλύτερη ανταµοιβή είναι το χαµόγελό του.»

«Κάτι που δεν μπορώ να αντέξω είναι η αναλγησία των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, αλλά αρνούνται να κοιτάξουν τη δυστυχία και τα βάσανα γύρω τους, παραµένοντας άπραγοι. Αυτή η συµπεριφορά για µένα ισοδυναµεί µε απανθρωπιά.»

Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.