Μαύρα σύννεφα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές.

Το κλίμα που επικρατεί εδώ και ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι κλίμα ήττας. Η γκρίνια, οι διαφωνίες και η κατήφεια, όπως είναι φυσικό, μεταφέρονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, στην Κουμουνδούρου και εν συνεχεία στους υποψηφίους και στις ομάδες τους. Τα πρόσωπα που με πίεση των κομματικών επέλεξε ο πρωθυπουργός εμφανίζονται τελευταία και καταϊδρωμένα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να χάνει ερείσματα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να τρέχει να προλάβει επώδυνη ήττα σε περιφέρειες και δήμους. Παρ’ όλα αυτά είναι νωρίς και βέβαια δεν έχουν πρόθεση να πετάξουν λευκή πετσέτα. Το σχέδιο που εκπόνησαν και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, ελπίζουν ότι θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να γυρίσει, αλλά τουλάχιστον θέλουν να εξασφαλιστεί ότι οι κομματικοί υποψήφιοι θα πάνε στο β’ γύρο.

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα και η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλοι υποψήφιοι σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους έχουν πανικοβάλει το Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά, η εντολή του πρωθυπουργού προς τους πάντες είναι ότι όλοι, ανεξάρτητα από ποια θέση είχαν εκφράσει, οφείλουν να στηρίξουν μέχρι τέλους τις επιλογές, έστω κι αν το αποτέλεσμα προδιαγράφεται απογοητευτικό.

Η οδηγία αυτή έχει να κάνει και με τις παρασκηνιακές διαφορές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου που ανέδειξε και ενέτεινε η διαδικασία αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως «τώρα δεν είναι η στιγμή για κόντρες. Ο απολογισμός θα γίνει μετά την εκλογική αναμέτρηση. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι».

Το επόμενο βήμα, μετά την αποκατάσταση της τάξης στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι τοπικές οργανώσεις, πραγματοποιώντας, έστω και καθυστερημένα, άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε βαριές κουβέντες για την Κουμουνδούρου, Κατηγορούν την ηγεσία του κομματικού μηχανισμού ότι κάνει ασκήσεις ιδεολογικής καθαρότητας με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί από την κοινωνία, εάν ποτέ ήταν συνδεδεμένη. Πυρά δέχεται και ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς η μετακίνηση του στη γραμματεία του κόμματος έγινε ακριβώς για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τον κομματικό μηχανισμό και να δώσει πνοή στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, ενεργοποιώντας το αντιδεξιό σύνδρομο των κεντροαριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων. Να πάει στις κάλπες, δηλαδή, με το αφήγημα των “προοδευτικών δυνάμεων”. Πιστεύουν πως έτσι, ακόμα και οι υποψήφιοι που ως πρόσωπα δεν τραβάνε, θα ενισχυθούν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα δώσει και τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με αντιδεξιά σημαία, όπως εξάλλου και τη μάχη των εθνικών εκλογών. Στόχος η είσοδος στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια η συσπείρωση όλων των αντιδεξιών με τη ρητορική του προοδευτικού μετώπου.

Νεφέλη Λυγερού.