Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!

Tropaio-news: Ξαφνικά  έφερε την αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο. H συζήτηση που άνοιξε δεν αφορά όμως τον ρόλο των αποκεντρωμένων θεσμών. Είναι μια συζήτηση εκλογικού «ταμείου» με έκδηλη την κυβερνητική αγωνία για τις εντυπώσεις της πρώτης Κυριακής. Αυτό είναι το ζητούμενο;

Να το θέσουμε καθαρά, χωρίς περιστροφές. Στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση παρουσιάζει προβλήματα και παθογένειες που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της. Αφετηρία των προβλημάτων, χωρίς  αμφιβολία, είναι η οικονομική ασφυξία των δήμων .

Απόλυτα λογικό για μια χώρα που με απίστευτη άνεση αποφασίζει να περικόψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Κοινωνία της, και να τα μετατρέψει σε δρόμους και τσιμέντα. Συμπέρασμα; Απαιτούνται επειγόντως ρήξεις και τομές.

Αιρετός περιφερειάρχης. Λιγότεροι δήμοι. Αυτοδιοίκηση μητροπολιτικών περιοχών. Ένας και αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου. Και πάνω απ’ όλα: φορολογική αποκέντρωση για να οδηγηθούμε στην αυτοδιοίκηση της των τοπικών κοινωνιών για περιφερειακή ανάπτυξη και βιώσιμες μεγαλουπόλεις. Στόχοι στους οποίους το συγκεντρωτικό κράτος είναι ανίκανο να ανταποκριθεί.

Στην εποχή της ενδυνάμωσης των αποκεντρωμένων θεσμών στην Ευρώπη η κυβέρνηση επιλέγει αποδυνάμωση. Στην κρίση των θεσμών και της πολιτικής απαντά με την πλήρη κομματικοποίηση και τον αποκλεισμό κάθε διαφορετικής και αυτόνομης φωνής.

Το μόνο που φαίνεται ότι «κλείδωσε» είναι το 42% με το επιχείρημα «γιατί να μην εκλέγεται ο δήμαρχος με το ποσοστό της κυβέρνησης;». Μα ο δήμαρχος είναι μονοπρόσωπο όργανο που δεν έχει τη δυνατότητα προσφυγής στις κάλπες όταν αμφισβητούνται μείζονες επιλογές του ή όταν απολέσει την πλειοψηφία. Πρόκειται για διαφορετικούς θεσμούς, γι’ αυτό υπάρχουν και ανάλογες συνταγματικές προβλέψεις.

H προχειρότητα, η αλαζονεία και οι προφανείς εκλογικές σκοπιμότητες  θα κριθούν στις κάλπες. Αυτός είναι  κανόνας της δημοκρατίας. Λίγη σοβαρότητα όμως δεν βλάπτει.

TROPAIO-NEWS: Η φωνή μαs Ακούγεται παντού !!!