Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι νέοι άνθρωποι.

Οι νέοι από αρνητές των πάντων να γίνουν η θεμέλιος λίθος της κοινωνίαςΟι Έλληνες και ειδικά οι νέοι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι, είναι απαισιόδοξοι, αλλά δεν είναι ούτε παραιτημένοι, ούτε ηττοπαθείς. Είναι ενοχλημένοι, είναι επιθετικοί, είναι μαχητικοί, είναι ενεργοί.

Οι Έλληνες στις νεαρές ηλικίες ζουν, όπως και οι οικογένειές τους, με το άγχος της ανεργίας και βιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τα περισσότερα από τα μεγάλα θέματα που κυριαρχούν στην κοινωνική και την πολιτική συζήτηση όπως η ανεργία, το πρόβλημα της απασχόλησης, της ανάπτυξης, το πρόβλημα της εκπαίδευσης, συνδέονται όλα μα όλα με τις κρίσιμες βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Α’ και Β’ βαθμού. Όμως αυτά τα παιδιά αντιλαμβάνονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πλειοψηφία τους, ως κάτι το συμβατικό, το διοικητικό, το ξεπερασμένο, το γεροντικό.

Ο πολίτης και ιδίως ο νέος άνθρωπος αυτό που εισπράττει όταν ακούει «Τοπική Αυτοδιοίκηση» είναι ότι είναι ένας θεσμός, ένα τμήμα του κράτους, το τοπικό επίπεδο του πολιτικού και άρα του κομματικού συστήματος. Πιστεύει ότι είναι ένας θεσμικός εγκλωβισμός, ένα σύστημα το οποίο, με πολλές βεβαίως εξαιρέσεις, κάνει συναλλαγές και διευθετήσεις, ένα σύστημα που αντιμετωπίζει ζητήματα που δεν σημαίνουν κάτι για το νέο άνθρωπο. Παρόλο που η τοπική αυτοδιοίκηση ασχολείται με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων , ο νέος άνθρωπος τα καταλαβαίνει όλα αυτά μόνον όταν υπάρχει ευκαιρία απασχόλησης ως απάντηση, έστω προσωρινή, στο άγχος της ανεργίας.

Εμείς ως μεγαλύτεροι θέλουμε τους νέους πολίτες στη τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να διεισδύσουν, στον πυρήνα της τοπικής εξουσίας, Α’ και Β΄ βαθμού. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις διαδικασίες διότι, μόνον αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα αξιοκρατίας και προοπτικής με στόχο τον απεγκλωβισμό των πολιτικών και δημοκρατικών διαδικασιών από μια παλιά κατεστημένη αντίληψη που έχει εγκαθιδρυθεί στη κοινωνία.

Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις, γεμάτες ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ για κάτι καλύτερο. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στα χέρια των νέων και στα χέρια των νεανικών αντιλήψεων, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση των πολιτών, της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της δημόσιας ασφάλειας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, του πολιτισμού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι Ιανός, ασκεί διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα είναι θεσμός πίεσης και θεσμός έκφρασης.
Γι’ αυτό πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει το πεδίο της μεγάλης δραστηριότητας των νέων ανθρώπων. Πρέπει να γίνει η υπόθεση της νεολαίας, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση της αλληλεγγύης των γενεών, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση των πολιτών.

Γιώργος Μπακογιάννης