Τους εφοριακούς στις…παραλίες βγάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε μια προσπάθεια να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές ενόψει του καλοκαιριού.

Όπως προκύπτει από απόφαση του επικεφαλής της Αρχής Γιώργου Πιτσιλή, ενισχύεται το προσωπικό των εφοριών στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Αττικής, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κεντρικός στόχος είναι να μειωθεί το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων και της μη απόδοσης του ΦΠΑ. Οι τζίροι εκατοντάδων εκατομμυρίων που γίνεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μένουν «κρυφοί» με αποτέλεσμα επαγγελματίες να έχουν τεράστια έσοδα αλλά να μην τα δηλώνουν.

Το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων παίρνει μεγάλες διαστάσεις το καλοκαίρι και γι’ αυτό οι εφοριακοί θα κάνουν εφόδους ακόμη και σε μπαρ και καντίνες στις παραλίες.

Στη σχετική απόφαση ορίζεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι ως άνω έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό Εφοριακών υπαλλήλων οι ΔΟΥ Κέρκυρας, Σύρου, Θήρας, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Κώ, Ρόδου και Πολυγύρου και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικά για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται α) εντός της χωρικής αρμοδιότητας των ως άνω υπηρεσιών β) εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.