Ακόμη και λίγες ώρες στο γνωστότερο νοσοκομείο της Ελλάδας αρκούν για να καταλάβεις την πλήρη κατάρρευση του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ 27.5.2017 Tweet Send Mail SHARES 2472 ΣΧΟΛΙΑ 4 Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΑπουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Υγεία, βλάβες σε ιατρικό εξοπλισμό, μεγάλες λίστες αναμονής, κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας, πολυάριθμες εφημερίες, κουρασμένο και γερασμένο προσωπικό και η οργή των πολιτών είναι μερικά από τα προβλήματα που περιγράφουν την πλήρη αποσύνθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αρκετοί Έλληνες πολίτες έχουν οδηγηθεί για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, με τα περιστατικά που καταγράφονται ως επείγοντα να παρουσιάζουν αύξηση που πλησιάζει το 50%.

Επιπλέον, η περιορισμένη χρηματοδότηση, ο μειωμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων και παράλληλα οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό ασφυξίας στους χώρους των νοσοκομείων. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν την άνοδο της ροής, αφού ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια οι ασθενείς ανά έτος των δημόσιων νοσοκομείων.

Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μιλά ανοιχτά για την Υγεία ως τον τομέα που βρίσκεται ήδη στην «εντατική». Η κατάσταση είναι προφανώς οριακή: αδράνεια εκ μέρους της πολιτείας, γερασμένο Σύστημα Υγείας, αβέβαιο το μέλλον των ειδικευόμενων γιατρών και απελπιστική η εικόνα του ιατρικού προσωπικού, το οποίο εργάζεται κατά μέσο όρο 70-80 ώρες την εβδομάδα, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει εργασία ως 56 ώρες.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, περίπου 25.000 άτομα, είτε γιατροί είτε νοσηλευτές, αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω συνταξιοδότησης, ενώ 18.000 γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα, στην πλειονότητά τους νέοι που αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ενώ στη χώρα καταγράφεται το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό γιατρών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αναλογία να φτάνει τους 6,3 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, όπως βεβαιώνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 6.000 περίπου γιατροί. Ο ασθενής στο πρόσωπο του γιατρού και του νοσηλευτή βλέπει το κράτος, με αποτέλεσμα να ξεσπά, να εκδηλώνει τον θυμό του και να βρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι χειροδικίες εκ μέρους των ασθενών, καθώς και τα περιστατικά βίας.

Πηγή: www.lifo.gr