«Φτηνά ποτά, σεξ, ξέφρενα πάρτι». Με οδηγό το τρίπτυχο αυτό κάθε καλοκαίρι χιλιάδες «μαινόμενοι» πιτσιρικάδες, κυρίως, βρετανικής καταγωγής εκμεταλλεύονται τα οικονομικά πακέτα διακοπών αλλά και πολλές φορές την ανοχή των τοπικών κοινωνιών και «εκτονώνονται» στους επίγειους ελληνικούς παραδείσους.

Πίνουν «θάλασσες» (ακόμη και νοθευμένου) αλκοόλ, κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, επιδίδονται δημόσια σε ερωτικές περιπτύξεις, ενώ «πρωταγωνιστούν», για ασήμαντους λόγους, σε συμπλοκές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε τραγωδίες.

Το «όλα επιτρέπονται» πλασάρουν και κάποια βρετανικά πρακτορεία, τα οποία, με διάφορες προσφορές και κράχτη το (σχεδόν) τσάμπα αλκοόλ, τους προτρέπουν «να τα δώσουν όλα» στις διακοπές τους στον Λαγανά (Ζάκυνθος) αλλά και σε κάθε άλλο «Λαγανά», όπως είναι τα τελευταία χρόνια ο Κάβος (Κέρκυρα) και τα Μάλια (Κρήτη).

Το έγκλημα με θύμα τον 22χρονο Μπακάρι Χέντερσον, από το Τέξας, στον Λαγανά, καθώς και το περιστατικό με τη 18χρονη Βρετανή στα Μάλια, η οποία εισέπνευσε αέριο γέλιου, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική, έχει ενοχλήσει έντονα τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, που βλέπουν, όπως λένε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, κάθε καλοκαίρι τον τόπο τους να διασύρεται και να γίνεται «πρώτη είδηση» σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οπως τονίζουν κάτοικοι στο πανέμορφο νησί της Ζακύνθου, για τις εικόνες «ντροπής» δεν ευθύνονται μονάχα οι νεαροί τουρίστες, «οι οποίοι άλλοτε χορεύουν μεθυσμένοι και γυμνοί στο δρόμο, άλλοτε επιδίδονται σε κοινή θέα σε ερωτικά παιχνίδια και άλλοτε ρίχνουν ξύλο μεταξύ τους». Ευθύνεται και μια μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Κάποιοι ασυνείδητοι επαγγελματίες, οι οποίοι στο βωμό του κέρδους προσφέρουν σχεδόν τσάμπα αλκοόλ αμφιβόλου ποιότητας».

Μεγάλη ζήτηση έχει, ως φαίνεται, τελευταία και το ναρκωτικό του γέλιου (laughing gas), το οποίο, όπως καταγγέλλεται, οι νεαροί το βρίσκουν ακόμη και με τρία ευρώ.

Πάντως, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος χαρακτηρίζει «μεμονωμένο γεγονός» τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά, κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές αναφορές όσον αφορά στην περιοχή, τονίζει: «Δεν είναι σωστό να λέγονται τέτοια πράγματα!Το νησί μας είναι φιλόξενο και πανέμορφο…».

Πηγή:www.dimokratiki.gr