Φύλλο και φτερό νεόδμητες οικοδομές και δημόσια έργα στη Μαγνησία από τους ελεγκτές του πρώην ΙΚΑ- νυν ΕΦΚΑ που έχουν «βγει παγανιά» για ελέγχους. Η διασταύρωση των στοιχείων από τους φακέλους που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Οικοδομικών Έργων και οι οποίοι αφορούν κυρίως σε κατασκευές που γίνονται με οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας ή 48ωρης διάρκειας έχει βγάλει λαβράκια και σημαντική εισφοροδιαφυγή.

Μέσα στο 2016 υπολογίζεται πως συνολικά καταλογίστηκαν πρόστιμα και εισφορές στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα ο καθένας από τους 8 ελεγκτές που πραγματοποιούν ελέγχους για λογαριασμό του φορέα κοινωνικής ασφάλισης βεβαιώνει πρόστιμα και εισφορές από 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Στα μπλοκάκια τους οι ελεγκτές έχουν καταγράψει οικοδομές οι οποίες με βάση τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στο ΙΚΑ και με βάση την οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί έπρεπε να είναι 100 τ.μ. και στην επιτόπια αυτοψία αποκαλύφτηκε πως το ακίνητο ήταν μεζονέτα ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η οικοδομή για το ΙΚΑ θεωρούνταν μη αποπερατωμένη, η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική.

«Με το πρόσχημα της επισκευής ή της προσθήκης έχουν χτιστεί ολόκληρα δώματα και σοφίτες» τόνιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΙΚΑ από την κεντρική Υπηρεσία ελέγχου της Αθήνας, η οποία κάθε μήνα συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για τα πρόστιμα που βεβαιώνονται αλλά και για την εισπραξιμότητα.