Το εν λόγω στατιστικό στοιχείο κυκλοφορούσε ως φήμη στο ελληνικό Facebook μέχρι πρότεινως. Είχε λοιδορηθεί από πολλούς ως ένα ακόμη Hoax, με το βασικότερο επιχείρημα πως η χώρα βρίσκεται στις πρώτες 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, γεγονός που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει καμία τέτοια «εικασία».

Στα μέσα Νοεμβρίου, εμφανίσθηκε στην αρχική σελίδα του Allwrite στο Twitter ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα της αμερικάνικής εφημερίδας Washington Post, η οποία δημοσιοποιούσε τα στοιχεία μίας σχετικής έρευνας. Αν και η έρευνα επικεντρωνόταν στο στοιχείο της παιδικής φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, πρώτη στη λίστα των ανεπτυγμένων κρατών με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας ήταν η Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο στατιστικό κίνησε την περιέργεια της συντακτικής μας ομάδας η οποία αναζήτησε την πηγή των πληροφοριών. Αναζητήσαμε στο Google, το Bing και στο Twitter και η απάντηση μας ήρθε από το τελευταίο. Πρόκεται για μία έγκριτη έρευνα για λογαριασμό της UNICEF, της οποίας μάλιστα επικεφαλής υπήρξε ο γνωστός Aμερικανός δημογράφος Condrad Hacket , ο οποίος δημοσίευσε το γράφημα και και την επίσημη έρευνα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τη χώρα μας ακολουθούν οι χώρες Λετονία, Ισπανία, Ισραήλ, Μεξικό, ΗΠΑ, Ισλανδία, Ρουμανία, Λιθουανία ενώ την δεκάδα κλείνει η Ιταλία.