Επιμέλεια Γιώργος Φλεβάρης.  Ως δάσος χαρακτηρίζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από την επικράτηση δέντρων. Κάθε δασικό είδος έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία, κλιματικούς παράγοντες. Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Από τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Το δάσος διαθέτει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης των βιοτικών και των αβιοτικών παραγόντων που διαταράσσουν την ο άνθρωπος με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, την υπερβόσκηση, τις εκτεταμένες υλοτομίες τότε το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται.

Τι μας προσφέρει το Δάσος:

Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

– Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας.

– Εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων.

– Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση.

– Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.

– Προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο, κλπ) για τη ζωή και την πρόοδο.

– Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Το δάσος είναι το μόνο απαλλαγμένο από ρυπογόνες ουσίες τμήμα κάθε χώρας. Εξασφαλίζει άλλη ποιότητα ζωής για τη σωματική και ψυχική υγεία των πληθυσμών. Σήμερα το δάσος αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως χώρος αναψυχής, σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Ο αέρας του δάσους είναι πάντα πιο καθαρός, μετά το θαλασσινό, από κάθε άλλο και απαλλαγμένος από ρύπους και σκόνη. Περιέχει πτητικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια και τερπένες, τις γνωστές «αεροβιταμίνες», που επιδρούν τονωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Το φως στο δάσος, με την μεγάλη περιεκτικότητα σε πράσινη ακτινοβολία, επιδρά καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα, παρέχοντας ηρεμία. Η γαλήνη στο δάσος, με μόνους ήχους το κελάρυσμα του νερού και το τραγούδι των πουλιών, ανακουφίζουν τον άνθρωπο από τους θορύβους των πόλεων. Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού στα δάση της χώρας μας.

Φαρμακευτικά βότανα

Στην εποχή μας, η βοτανοθεραπευτική εφαρμόζεται από ορισμένους ειδικούς και με βάση τα στοιχεία της χημικής ανάλυσης των βοτάνων. Έχουν ανακαλυφθεί δραστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία. Γίνονται πολλοί συνδυασμοί, ώστε στο ίδιο φάρμακο να υπάρχουν πολλά βότανα, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο.

TROPAIO-NEWS