«Οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία»


Μύθοι και αλήθειες για το πόσο τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν ανθρώπους και θηλαστικά.

Η πράσινη ενέργεια και η χρήση των ΑΠΕ δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα για τις κοινωνίες τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής όσο και οικονομικής.

Τα αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες αποτελούν πια γνώριμες εικόνες και η συζήτηση για τη «συνύπαρξη» αυτής της νέας τεχνολογίας με τον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Αυτή η νέα συνθήκη έχει δώσει έδαφος σε πολλές θεωρίες που περιστρέφονται ακόμη και στις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Μύθος 18: «Οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών»
Το αν και κατά πόσο τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, απασχόλησε την επιστημονική μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας).

Αντιθέτως προς τις αιτιάσεις που αναφέρουν ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων ζώων, η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι όχι μόνο αυτό δεν ισχύει αλλά τα αιολικά πάρκα δεν επηρεάζουν αρνητικά ούτε και την αναπαραγωγικότητα των θηλαστικών.

«Ο μύθος αυτός έχει προβληθεί έντονα κατά το παρελθόν, παρόλο που ο σύγχρονος άνθρωπος περιβάλλεται από τεχνολογία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του» αναφέρει το έντυπο.

«Oι ανεμογεννήτριες είναι πλήρως συμβατές με τον άνθρωπο, καθώς και με το αστικό και οικιστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ανεμογεννήτριες υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό του Άμστερνταμ, του Αμβούργου, της Βοστώνης, του Τορόντο, στο London Eye σε απόσταση μόλις 10 μίλια από το City και σε άλλες ανεπτυγμένες πόλεις.

Είναι θετικό πάντως ότι την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί οι ανησυχίες για τον θόρυβο που προκαλούν ή την ακτινοβολία που δήθεν εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες. Σε αυτό πιθανόν να έχει συμβάλλει και η μεγαλύτερη εξοικείωση των ανθρώπων με τις ανεμογεννήτριες που τους βοηθάει να κρίνουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών».