Τέλος του θρίλερ στη διώρυγα του Σουέζ: Από τις 20:00 η επανέναρξη της κυκλοφορίας

Την επανέναρξη της κυκλοφορίας ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (29/03) η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), έπειτα από το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας αυτής διόδου για σχεδόν μια εβδομάδα από ένα γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, το «Ever Given», το οποίο τέθηκε τελικά σε πλεύση προς ανακούφιση της διεθνούς κοινότητας.

«Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, κήρυξε την επανάληψη της διέλευσης των πλοίων μέσα από τη διώρυγα», από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η SCA.

Η Evergreen Line έκανε γνωστό ότι το πλοίο της θα επιθεωρηθεί για αξιοπλοΐα. Η ναυτιλιακή εταιρία με έδρα την Ταϊβάν, η οποία μισθώνει το «Ever Given», σημείωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις σχετικά με το φορτίο του θα ληφθούν μετά την επιθεώρηση και τόνισε ότι θα συντονιστεί με την ιδιοκτήτρια εταιρία του πλοίου μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων της έρευνας.

Μόλις ξημέρωσε σήμερα, το πλοίο μήκους 400 μέτρων και περισσότερων από 220.000 τόνων, με σημαία Παναμά, άρχισε να κινείται, μετά την απελευθέρωση της πρύμνης του, που ήταν ακινητοποιημένη μέχρι τότε στη δυτική όχθη της διώρυγας.

Οι ελιγμοί συνεχίστηκαν με τη βοήθεια πολλών ρυμουλκών, αλλά το πλοίο βρέθηκε πάλι για λίγο σφηνωμένο, σύμφωνα με τους ιστότοπους οπτικοποίησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας και αυτόπτες μάρτυρες.