Δήμοι και Περιφέρειες να γίνουν οι ατμομηχανές της ανάπτυξης

Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται πολιτικές που θα βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Στις δύο σημαντικούς επετείους που γιορτάζει η χώρα μας το 2021, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, για τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των δήμων της Ευρώπης, καθώς η πανδημία απέδειξε πως τα θεμέλια βρίσκονται στις τοπικές κοινωνίες μας, είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Προσέθεσε πως δίνουμε την μεγαλύτερη μάχη απέναντι σε ένα αόρατο εχθρό. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία δίνουμε μεγάλο αγώνα για να παρέχουμε τις υπηρεσίες στους πολίτες, επισήμανε.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο τους διοργανωτές του φόρουμ, σημείωσε πως δήμοι και Περιφέρειες ενίσχυσαν την επιχειρηματικότητα, τις τοπικές επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασία, στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι στο πλευρό των πιο αδύναμων πολιτών.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνέχισε λέγοντας ότι οι Περιφέρειες και οι δήμοι τη Ευρώπης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης από την πρώτη στιγμή και παρά την επέλαση της πανδημίας δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να υλοποιούν όλα τα μεγάλα έργα.

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχωράμε το σχέδιο 2030 που αφορά 1.036 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ σε παιδεία, τουρισμό, αντιπλημμυρικά έργα, ενεργειακά, στον τουρισμό, έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα. Σημαντικά έργα υποδομών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής» τόνισε.

Ο περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας ότι απαιτείται ορθή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ Περιφέρειες και Δήμοι πρέπει να έχουν ισχυρό και καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται πολιτικές που θα βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Κλείνοντας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως «Δήμοι και Περιφέρειες μπορούμε να γίνουμε οι ατμομηχανές της ανάπτυξης για μια ουσιαστική επανεκκίνηση για τη Ελλάδα της επόμενης ημέρας».