Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου


Μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη.

Με αμείωτο ρυθμό κλιμακώνεται η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων και η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσουντά δήλωσε σήμερα ανήσυχη, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

«Επισημαίνω με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και μέσα και γύρω από τη Γάζα και το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων βάσει του Καταστατικού της Ρώμης» έγραψε η Μπενσουντά στο Twitter.

Στις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 άνθρωποι στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ στην πιο έντονη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια.

Η Μπενσουντά είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι ξεκινά έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, μια πρωτοβουλία την οποία είχε απορρίψει το Ισραήλ, αλλά είχαν χαιρετίσει οι Παλαιστίνιοι, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η ίδια, την οποία θα αντικαταστήσει στις 16 Ιουνίου ο Βρετανός εισαγγελέας Καρίμ Καν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε αναφέρει τόσο τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ όσο και την παλαιστινιακή Χαμάς ως πιθανούς δράστες των εγκλημάτων αυτών.

«Το γραφείο μου θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του πεδίου και θα εξετάσει όποιο ζήτημα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του» τόνισε η Μπενσουντά σήμερα.