Όταν οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και απαξιώνονται, το πολίτευμά μας υπολειτουργεί

Οι τοποθετήσεις στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τον ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων

Για τον σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων κατά την περίοδο της πανδημίας μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι», αναφέρει το ΑΠΕ.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν την αλήθεια χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς αλλά και χωρίς προκαταλήψεις για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους, που δεν είναι άλλο από την αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών». «Όταν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και απαξιώνονται, το πολίτευμά μας υπολειτουργεί», πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι σε χώρες που γεωγραφικά δεν απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή γειτονιά μας οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι εκφοβισμών, απειλών, επιθέσεων, χάνουν την ελευθερία τους ή ακόμα και τη ζωή τους.

Για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, επεσήμανε πως έγινε ακόμα πιο αισθητή η ανάγκη για ελεύθερη και αξιόπιστη ενημέρωση, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι που αξιοποιούν τις επιστημονικές πληροφορίες, που διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, που αποκαλύπτουν ψευδείς θεωρίες, που δεν υποκύπτουν στην εντυπωσιοθηρία, μας βοηθούν να προσανατολιστούμε σε ένα ρευστό, μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον και προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα fake news, που -όπως είπε- είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο πάντα υπήρχαν αλλά τώρα διαδίδονται με απίστευτες ταχύτητες και μεθόδους. «Η Ευρώπη πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζει το νομικό οπλοστάσιό της, πρέπει να κινείται στα ίδια χνάρια με τις εξελίξεις, να εναρμονίζεται όπως έγινε τον Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πλατφόρμες που μοιράζουν εικόνα», σημείωσε για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από τον καταιγισμό των μηνυμάτων που δέχονται στην οθόνη του υπολογιστή τους, την προστασία απέναντι στον βίαιο λόγο, το μίσος και τις διακρίσεις.

Όσον αφορά την ευθύνη του δημοσιογράφου και του μέσου, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας, που όταν εφαρμόζονται είναι επαρκείς και τόνισε πως δεν είναι κανένας καταλληλότερος για τον ορισμό του πλαισίου λειτουργίας του Τύπου από τον ίδιο τον Τύπο.