Οι κάτοικοι της χώρας που δεινοπαθούν εισπνέοντας καρβουνόσκονη.


Μειοψηφικές ομάδες αντιδρούν ακόμη και με την αβλαβή καθαρή ενέργεια, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά απολιγνιτοποίησης.

Την ώρα που η χώρα μας προχωρά ακάθεκτη στη φάση της απολιγνιτοποίησης, προκειμένου οι κάτοικοι των περιοχών που επί δεκαετίες φιλοξενούσαν εργοστάσια τα οποία έκαιγαν στην κυριολεξία κάρβουνο να ανασάνουν επιτέλους ελεύθερα χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις στην υγεία, παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες άλλες περιοχές, μικρή μερίδα του τοπικού πληθυσμού ν’ αντιδρά στην εγκατάσταση ΑΠΕ.

Την πλέον καθαρή ενέργεια δηλαδή, που στις μέρες μας επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα αντικαθιστώντας τον λιγνίτη. Δίχως να υπάρχει κανένας επί της ουσίας λόγος, καθώς εξακριβωμένα και με βάσει όλες τις επιστημονικές μελέτες οι ΑΠΕ δεν προκαλούν καμία βλάβη στον ανθρώπινο και στο ζωικό οργανισμό αφού παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χάρις στην εκμετάλλευση της δύναμης του αέρα, του ήλιου ή του νερού. Η μοναδική τους ένσταση είναι η… οπτική ρύπανση. Το να βλέπουν δηλαδή σε μια βουνοκορφή τις ανεμογεννήτριες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται σε μέρη που ούτε καν υπάρχει οπτική επαφή.

Έτσι παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα σύλλογοι και φορείς διαφορετικών γεωγραφικών διαμερισμάτων να αντιδρούν στο όνομα της οικολογίας, επειδή φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), «κλείνοντας τα μάτια» στα θέματα δημόσιας υγείας που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον πληθυσμό των περιοχών όπως είναι η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Φλώρινα, η Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, το Αλιβέρι, η Κομοτηνή και το Λαύριο που δεινοπαθούσαν επί δεκαετίες από τα ηλεκτρικά εργοστάσια που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), με την ατμοσφαιρική ρύπανση από τους λιγνιτικούς σταθμούς να χτυπάει συνεχώς κόκκινο επιφέροντας συντριπτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία με πάρα πολλά θανατηφόρα περιστατικά και ταυτόχρονη αύξηση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού (πνευμονολογικά, καρδιοαγγειακά, καρκίνοι, θρομβώσεις, αλλεργίες κλπ.). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εμφάνιση ασθενειών σε παιδιά που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η ρινίτιδα, η λοιμώδης και η οξεία βρογχίτιδα είναι σημαντικά ψηλότερη στους λιγνιτικούς νομούς της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε σύγκριση με τον γειτονικό νομό Γρεβενών ενώ σύμφωνα με μελέτες τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο.

Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους. Σύμφωνα με το The Green Tank, οι δύο λιγνιτικοί σταθμοί της Καρδιάς και του Αμύνταιου βρίσκονται ανάμεσα στους πλέον ρυπογόνους στην ΕΕ. εκπέμποντας ρυπογόνα σωματίδια σε πολλαπλάσιες ποσότητες από τα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών. Επίσης ας σημειωθεί ότι ο λιγνίτης απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για ψύξη με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της στάθμης και της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών αυτών, χωρίς το νερό αυτό να επανέρχεται στην λεκάνη του για άλλη αξιοποίηση.