Η πρώτη απόφαση αποζημίωσης για θάνατο 29χρονου – 270.000 ευρώ στην οικογένειά του


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε την πρώτη αποζημίωση σε οικογένεια θύματος στις πλημμύρες της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017

Το ποσό των 270.000 ευρώ επιδίκασε ως αποζημίωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Μάνδρα της Αττικής τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή του συνολικά 25 άνθρωποι.

Την αποζημίωση διεκδίκησαν οι δύο γονείς του 29χρονου, στον καθένα από τους οποίους επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 120.000 ευρώ, αλλά και οι δυο γιαγιάδες του, στις οποίες το δικαστήριο επιδίκασε 30.000 συνολικά.

Ο άτυχος 29χρονος είχε φύγει στις 6 το πρωί της μοιραίας ημέρας από την κατοικία του στα Άνω Λιόσια προκειμένου να μεταβεί στην εταιρεία όπου εργαζόταν. Όμως καθώς οδηγούσε παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας Αττικής από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες, ενώ η σορός του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ’ αριθμόν 6816/2021 απόφασή του έκρινε, πως τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια του για «ψυχική οδύνη». Μάλιστα, οι δικαστές χαρακτηρίζουν το θάνατο του «απρόσμενα τραγικό» και εξηγούν πως «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για την οικογένειά του».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται σχετικά με την Περιφέρεια ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής» για τα οποία είχε την ευθύνη. Σημειώνεται πως πρόκειται για τα ρέματα που υπερχείλισαν και προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες.