Ευφυές σύστημα πυρανίχνευσης αποκτά ο Δήμος Βόλου για τα δάση


Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς σε δάση θα αποστέλλεται ειδοποίηση στον διαχειριστή του συστήματος
Με χρηματοδότηση από το Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ευφυές σύστημα έγκυρης πυρανίχνευσης για τις δασικές εκτάσεις αποκτά το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Βόλου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 52.204 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Βόλου.

Σε δηλώσεις του ο Κ. Αγοραστός σημείωσε «για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, στην Εύβοια και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκάλεσαν σε όλο τον ελληνικό λαό, προκαλούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε (Ε.Α.Π Α.Ε.) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 χρηματοδοτούμε ένα σημαντικό έργο που ενισχύει την πρόληψη και την πυροπροστασία σε δασικές εκτάσεις του Βόλου».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι δασικές πυρκαγιές αναμφισβήτητα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, όχι μόνον για τους ανθρώπους και τις περιουσίες, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους επενδύσει σε έργα πρόληψης, καθώς το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» προσθέτει.

Το σύστημα πυρανίχνευσης

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου ευφυούς συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης και παρακολούθησης φαινομένων πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στον Δήμο Βόλου. Δηλαδή, στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης εφαρμογής έγκαιρης ανίχνευσης, διαχείρισης και παρακολούθησης πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Θα αξιοποιεί την εικόνα απλών καμερών για να ανιχνεύσει έγκαιρα καπνό ή φλόγα και στη συνέχεια θα ειδοποιείται το κέντρο ελέγχου ή οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Θα περιλαμβάνει υποσυστήματα ανίχνευσης και διαχείρισης, σύγχρονη εξοπλισμό.

Το σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.

Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό Η/Υ ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.

Σε περίπτωση εντοπισμού θα αποστέλλεται ειδοποίηση στο διαχειριστή του συστήματος με όποιο τρόπο αυτός έχει ζητήσει (sms, e-mail, μήνυμα σε άλλο πληροφοριακό σύστημα, κ.λπ.).

Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται και εικόνα από την περιοχή ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού (αληθής ή εσφαλμένος), και να αποφασίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης.